Αξιοθέατα

Σπήλαια Δηρού
 

Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Ορμο του Διρού, Δήμος Οιτύλου.

Κάστρο Κελέφας
 

Το κάστρο της Κελεφάς είναι ένα επιβλητικό κάστρο χωρίς περίτεχνη τοιχοδομία. Διαθέτει 4 κυκλικούς πύργους (ένας πέμπτος έχει γκρεμιστεί) και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση 13 στρεμμάτων που περικλείεται από το τοίχος.

Λιμένι
 

Η αποθέωση της γραφικότητας.ο γνωστό χωριό της Μάνης αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης, και εκτός από θαυμάσιες επιλογές για κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του, διαθέτει καλά καταλύματα, ψαροταβέρνες και φυσικά...μανιάτικους Πύργους.

Καρδαμύλη
 

Μαγευτικός πετρόκτιστος οικισμός με μεγάλη ιστορία. Την αναφέρει ο Όμηρος μεταξύ των πόλεων που είχε υποσχεθεί να χαρίσει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα αν παντρευόταν μια από τις κόρες του, την Ιφιάνασσα, τη Λαοδίκη ή τη Χρυσόθεμη.

Αρεόπολη
 

Aπό τις δύο εκκλησίες (Παναγίτσα και Άγιος Xαράλαμπος) και κάτω έως τα Tσαλαπιάνικα και το Φρουρικό συγκρότημα του Στυλιανού Mαυρομιχάλη είναι ένας ενιαίος φρουρικός Aπόρθητος Oικισμός. Mε τα στενά δρομάκια (σοκάκια), τους φύλακες Πύργους, Πυργοκατοικίες και τους υψηλούς μαντρότοιχους, λες και ζεις σε μια άλλη εποχή. Tα καλντερίμια, οι φωτισμοί των Aγίων Tαξιαρχών και των Πύργων, ο αντίλαλος στο περπάτημα μέσα από τα σοκάκια σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Το μοναστήρι του Δέκουλου
 

Η Μονή είναι τρισυπόστατη, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και στους Αγίους Παντελεήμονα και Νικόλαο. Οι ονομαστοί Δανιήλ και Νικηφόρος ίδρυσαν την Ιερά Μονή της οικογένειας των Δεκούλων όταν άφησαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Για την χρονολογία ίδρυσης της Μονής δεν υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία. Όμως σε μια επιγραφή του Μοναστηρίου επισημαίνεται ότι η Μονή Δεκούλου ανακαινίστηκε το 1765. Είναι χτισμένη στην τοποθεσία Καρύδι, στην πλαγιά που κατηφορίζει από το Οίτυλο προς τη θάλασσα.  Το 1770 στο χώρο της Μονής υπογράφηκε η ιστορική συνθήκη μεταξύ των Μανιατών και του Ορλώφ, για την εκκίνηση της επανάσταση από την Νότια Ελλάδα, γνωστή ώς Ορλωφικά. Στο χώρο του μοναστηριού ο επισκέπτης γεμίζει από γαλήνη και αγαλλίαση. Η τοποθεσία της Μονής είναι εντυπωσιακή και από άποψη θέας και από άποψη φυσικής κρυψώνας. Βρίσκεται ανάμεσα στο Κάστρο της Κελεφάς  με τις εντυπωσιακές σπηλιές που βρίσκονται κάτω από αυτό το ιστορικό κάστρο και την απέραντη θάλασσα που απλώνεται στις περιοχές Καραβοστάσι, Τσίπα (Νέο Οίτυλο) και Λιμένι.

Οχυρό Συγκρότημα Μουρτζινων - Τρουπακηδων, Πάνω Καρδαμύλη
 

Η παλιά πόλη της Καρδαμύλης αποτελεί ένα μνημείο μοναδικής ιστορίας και ομορφιάς. Ο οικισμός αυτός καθορίζουν το χαρακτήρα του μανιάτικου τοπίου και καταδεικνύουν την περίεργη έλξη που άσκησε αυτή η στερημένη σε φυσικούς πόρους περιοχή, λειτουργώντας ως καταφύγιο σε καιρούς δύσκολους, αλλά και ως ορμητήριο σε εποχές ακμής. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες. Στο ισόγειο, «Οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων», ανάγεται σε έκθεμα το ίδιο το οχυρό το οποίο με ενημερωτικές πινακίδες «θέσεως», τοποθετημένες σε επιλεγμένες θέσεις του συγκροτήματος, παρέχονται σύντομες πληροφορίες για τους επιμέρους χώρους του (το ναό, τον οντά, το σιδηρουργείο, το ελαιοτριβείο, τα τείχη κτλ.).

Βαθεια
 

Η Βάθεια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα ο πιο φωτογραφημένος σε όλη την Λακωνική Μάνη. Ο οικισμός ξεπροβάλει ξαφνικά σε μια από τις στροφές του δρόμου, μοιάζει με μια ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από την θάλασσα, προσφέροντας έτσι μοναδική θέα προς την Μεσόγειο Θάλασσα. Ο οικισμός αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία κτίσθηκαν οι περισσότεροι πύργοι, οι οποίοι αποτελούν μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε όλο τον ελλαδικό χώρο.