Σπήλαια Δηρού
Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, Δήμος Οιτύλου.
Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, Δήμος Οιτύλου.
Η αποθέωση της γραφικότητας. Tο γνωστό χωριό της Μάνης αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης, το οποίο εκτός από θαυμάσιες επιλογές για κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του, διαθέτει καλά καταλύματα, ψαροταβέρνες και φυσικά...μανιάτικους Πύργους.
Μαγευτικός πετρόκτιστος οικισμός με μεγάλη ιστορία, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου και από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου.
Aπό τις δύο εκκλησίες (Παναγίτσα και Άγιος Xαράλαμπος) και κάτω έως τα Tσαλαπιάνικα και το Φρουρικό συγκρότημα του Στυλιανού Mαυρομιχάλη είναι ένας ενιαίος φρουρικός Aπόρθητος Oικισμός. Mε τα στενά δρομάκια (σοκάκια), τους φύλακες Πύργους, Πυργοκατοικίες και τους υψηλούς μαντρότοιχους, λες και ζεις σε μια άλλη εποχή. Tα καλντερίμια, οι φωτισμοί των Aγίων Tαξιαρχών και των Πύργων, ο αντίλαλος στο περπάτημα μέσα από τα σοκάκια σε ταξιδεύει στο παρελθόν.
Η Μονή είναι τρισυπόστατη, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και στους Αγίους Παντελεήμονα και Νικόλαο. Βρίσκεται ανάμεσα στο Κάστρο της Κελεφάς με τις εντυπωσιακές σπηλιές που βρίσκονται κάτω από αυτό το ιστορικό κάστρο και την απέραντη θάλασσα που απλώνεται στις περιοχές Καραβοστάσι, Τσίπα (Νέο Οίτυλο) και Λιμένι.
Η παλιά πόλη της Καρδαμύλης αποτελεί ένα μνημείο μοναδικής ιστορίας και ομορφιάς. Ο οικισμός αυτός καθορίζει το χαρακτήρα του μανιάτικου τοπίου και καταδεικνύει την περίεργη έλξη που άσκησε αυτή η στερημένη σε φυσικούς πόρους περιοχή, λειτουργώντας ως καταφύγιο σε καιρούς δύσκολους, αλλά και ως ορμητήριο σε εποχές ακμής.Το οχυρό συγκρότημα των Μούρτζιδων-Τρουπάκηδων, καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του υψώματος στην Πάνω Καρδαμύλη. Το συγκρότημα αποτελείται από τον πύργο, την τριώροφη οχυρή κατοικία (οντά), που σήμερα στεγάζει το μουσείο, το σιδηρουργείο, τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, τον λαχανόκηπο, το ελαιοτριβείο και τρεις οχυρωματικούς περιβόλους.
Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης η πανέμορφη Βάθεια αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου, προσφέροντας ένα ταξίδι σε εποχές που οι κάτοικοί της αμύνονταν τους επίδοξους εισβολείς, οχυρωμένοι στα επιβλητικά οχυρωματικά πυργόσπιτά τους, τα οποία δένουν άψογα με το τοπίο της Μάνης.
Το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το ακρωτήριο της μεσαίας νότιας χερσονήσου της Πελοποννήσου μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου. Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρο, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου.