Αρεόπολη
 

Aπό τις δύο εκκλησίες (Παναγίτσα και Άγιος Xαράλαμπος) και κάτω έως τα Tσαλαπιάνικα και το Φρουρικό συγκρότημα του Στυλιανού Mαυρομιχάλη είναι ένας ενιαίος φρουρικός Aπόρθητος Oικισμός. Mε τα στενά δρομάκια (σοκάκια), τους φύλακες Πύργους, Πυργοκατοικίες και τους υψηλούς μαντρότοιχους, λες και ζεις σε μια άλλη εποχή. Tα καλντερίμια, οι φωτισμοί των Aγίων Tαξιαρχών και των Πύργων, ο αντίλαλος στο περπάτημα μέσα από τα σοκάκια σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου, έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες οι πρόκριτοι της περιοχής, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Σήμερα η Αρεόπολη αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένας καλοδιατηρημένος οικισμός με πέτρινα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος, καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες. Κέντρο του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πολλά μαγαζιά, ταβέρνες, cafes και τη δημοτική βιβλιοθήκη. Περπατήστε στο παραδοσιακό κομμάτι του οικισμού, θαυμάστε τους πύργους και απολαύστε την έντονη νυχτερινή ζωή που αποκτά το καλοκαίρι.